Канатица

КАНАТИЦА – един от символите на Българските шевици. Срещана, както при везбата, основно на ризи, така и в тъкането на чергите ни.

Символът е парола, знак за разпознаване. Символиката в шевиците и килимите е древна и в един от корените й се крият много от магическите и религиозните символи на древните българите. Триъгълникът е основна геометрична фигура. Обърнат с върха нагоре символизира мъжкото начало, а с върха надолу женското. Символиката на триъгълниците показва съединението на мъжкото и женското начало, което е свързано с продължението на рода. Затова в българската везбена орнаментика, канатицата има специално място. Но тя е и символ на древно познание, закодирано в изобразяването й.

Известно е, че предците ни са били хора, почитащи слънцето, като и до днес в много от обредните ни традиции и фолклор, тази почит е пренесена през вековете. В канатицата е оставено знанието за движението на слънцето

и неговите фази.
Триъгълниците които се срещат с върховете си са символи на Лятното и Зимното слънцестоене, а триъгълниците с върхове към върховете на ромба който се получава в средата са символи на Пролетното и Есенното равноденстквие. Зараждането и смъртта на човешкия живот. Преходът между духовно и физическо превъплащение. Вечното колело, без начало и край, водещо неизменно до еволюция и обогатяване.
Загубеното знание за сътворението и съществуването ни на физическо и енегрийно ниво, но кодирано и предавано от поколение на поколение, за да опази и предаде своите истина и знание.

Неслучайно символът канатица, бродиран върху дрехите и тъкан в килимите има своя хилядолетен предшественик, изрисуван по стените на пещера Магурата. За предубедените, нека бъде случайност, нека бъда просто рисунка, фигурка, символ. Но за останалите си заслужва време за размисъл.

Източници: Интернет

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s